Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Kulinaria /
08gru

GULASZ WOŁOWY, CZYLI JAK ZROBIĆ GRUZIŃSKIE CZASZUSZULI

  • GULASZ

Region Zakaukazia jest miejscem niezwykłym, tak samo jak mieszcząca się w nim Gruzja. Dzięki górskiemu klimatowi i oddaleniu od naprawdę wysoko rozwiniętej technologii zyskujemy czyste powietrze. To wszystko ma wpływ na naturalne i dobrej jakości składniki, co wiąże się ze zdrową i niezanieczyszczoną żywnością. Kuchnia gruzińska obfituje w rozmaite połączenia smakowe i jest idealnym wyborem dla skrajnych smakoszy.

02gru

CHAŁWA CZECZEŃSKA

  • MIÓD

Choć narodowe potrawy czeczeńskie nie są jeszcze rozsławione poza granicami kraju, to jest jeden przysmak, który z każdym rokiem cieszy się coraz większą popularnością. Mowa tu o chałwie czeczeńskiej. Od wieków przygotowywana jest w większej części Rosji i krajach Azji Centralnej, a od jakiegoś czasu zawędrowała również znacznie dalej. Deser ten znalazł się w tej części świata, kiedy to mongolscy Tatarzy przemierzali i zamieszkiwali podbite tereny.

01gru

ŻIŻIG GALNASZ – TRADYCYJNE DANIE CZECZEŃSKIE

  • żiżig galnasz

Każda kuchnia świata wyróżnia się swoim specyficznym i indywidualnym podejściem do gastronomii. W kuchni włoskiej znajdziemy rozmaite makarony z pastami albo cieniutkie pizze, w Japonii dania a nawet desery na bazie ryżu, z kolei w Czeczenii (a także Inguszetii) bez wątpienia króluje żiżig galnasz. Samo danie mogłoby uchodzić za wyjątkowo proste – składa się z raptem kilku składników. Jednak proces wykonania naprawdę zachwycającej potrawy sprawia, że potrzebujemy wprawy i zmysłu kulinarnego.

Subskrybuj Kulinaria